GK Questions General Science Physics 22-06-2016

GK Questions: General Science(Physics)

Hi Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge segment in Shriram competition classes, which is imperative for all the aggressive exams. We have made Some inquiries identified with General Science(Physics) !!

1.Remote Sensing gadget has an inbuilt wellspring of … .

1.Infrared Ray

2.UV Rays

3.X-Rays

4.Radio Waves

5.None of these

Answer and Explanation

Answer – 1.Infrared Ray

Clarification :

The Remote Sensing Device (RSD) is a one of a kind framework that empowers to quantify separately the discharges of vehicles in movement, it has an inbuilt wellspring of Infrared Ray.

2.An air rise in water will act like a … .. lens

1.Fresnel

2.Concave

3.Biconvex

4.Convex

5.None of these

Answer and Explanation

Answer – 2.Concave

Clarification :

The air pocket will go about as a sunken loans as light beams leaving the air pocket will separate as they do in an inward lens

3.For a man having hypermetropia, the close point is … ..

1.Greater than 20 cm

2.Lesser than 25cm

3.Greater than 25cm

4.Lesser than 30cm

5.None of these

Answer and Explanation

Answer – 3.Greater than 25cm

Clarification :

Hypermetropia Myopia is amended by exhibitions having sunken lens.Near purpose of aperson experiencing hypermetropia is more than 25cm.

4.Cryogenic is a science manages

1.High Temperatures

2.Low Pressure

3.High Pressure

4.Low Temperatures

5.None of these

Answer and Explanation

Answer – 4.Low Temperatures

Clarification :

Cryogenics is the investigation of the generation and conduct of materials at low temperatures.

5.Supersonic Plan fly with the rate

1.Greater than the half of the rate of the light

2.Greater than the rate of the sound

3.Equal to the rate of the sound

4.Lesser than the rate of the sound

5.None of these

Answer and Explanation

Answer – 2.Greater than the rate of the sound

Clarification :

A supersonic flying machine is an airplane ready to fly quicker than the pace of sound (Mach number 1).

6.A gadget which is utilized to confine the current in an electrical circuit is called …

1.Capacitor

2.Resistor

3.Invertor

4.Fuse

5.None of these

Answer and Explanation

Answer – 4.Fuse

Clarification :

Wires and breakers constrain the present which can stream in a circuit

7.If a copper wire is expanded to twofold its length, its resistance will get to be …

1.No change

2.Half

3.Double

4.Triple

5.None of these

Answer and Explanation

Answer – 3.Double

Clarification :

Multiplying the length will twofold the resistance, yet the wire additionally should get more slender as it is extended, in light of the fact that it will contain the same measure of metal in double the length.

8.… … . has the most elevated pitch

1.House Fly

2.Mosquito

3.Human Being

4.Elephant

5.None of these

Answer and Explanation

Answer – 2.Mosquito

Clarification :

The Mosquito or Mosquito caution is an electronic gadget used to dissuade lingering by youngsters by emanating sound at high recurrence.

9.Lightning bars are generally comprised of … .

1.Copper

2.Carbon

3.Sodium

4.Nickel

5.None of these

Answer and Explanation

Answer – 1.Copper

Clarification :

The fundamental ascribe normal to all lightning bars is that they are all made of conductive materials, for example, copper and aluminum. Copper and its composites are the most widely recognized materials utilized as a part of lightning insurance

10.… … . is a unit of power indicated in the centimetre–gram–second arrangement of units (CGS)

1.Joule

2.Coloumb

3.Newton

4.Dyne

5.None of these

Answer and Explanation

Answer –

4.Dyne

Clarification :

The dyne is a unit of power determined in the centimetre–gram–second arrangement of units (CGS), an ancestor of the advanced SI. One dyne is equivalent to 10−5 N

Click here for maths study material

Click here for English Study material

Click here for General knowledge

Click here for Reasoning Study material

Click here for Computer Science

share onShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0
Daily Update for GK bank SSC SBI RRB IBPS po clerk and SO SSC CGL
online gk shriram